Alimentația sănătoasa
O minte sanatoasa intr-un corp sanatos
Starea buna de sanatate este unul dintre cele mai importante determinante ale dezvoltarii unui copil.Tot personalul educational este implicat în promovarea si incurajarea dezvoltarii sanatoase a copiilor.
Abordarea noastra recunoaște ca o buna nutritie nu este esentială doar pentru o crestere sanatoasa, dezvoltare si o stare de bine de durata, ci este vitala in mentinerea nivelului de energie si concentrare, astfel incat toti copiii nostri obtin cele mai bune rezultate in cadrul experientelor din gradinita. Meniul zilnic este conceput de asa natura incat sa asigure copiilor un regim alimentar echilibrat si variat.
Toate mesele și gustarile sunt proaspat preparate pentru a asigura valoarea nutritionala a alimentelor servite. Nevoile dietetice individuale cu privire la cerintele medicale și religioase sunt îndeplinite în totalitate. Ne asiguram ca au parte de o dietă specială copiii cu intoleranțe sau alergii alimentare.
Educatorii stau cu copiii in timpul meselor pentru a incuraja consumul si a sustine interactiunea socială in cadrul grupului. Bunele maniere la masa sunt promovate si recunoscute ca o deprindere socială esențiala care ajută, de asemenea, la cresterea stimei de sine si pregateste copiii pentru viata. Copiii mai mari sunt incurajați să se servească ei insisi, sa-si dezvolte independenta.
Incurajarea unui stil de viata sanatos se realizeaza si prin promovarea exercitiilor fizice, astfel ca in fiecare dimineata copiii au parte de cateva minute de activitate fizica in cadrul intalnirii de dimineata.
ALIMENTAŢIA SĂNĂTOASĂ – EDUCAREA CONDUITEI ALIMENTARE LA VÂRSTELE MICI
Prof.univ.dr. Laura GORAN
Creşterii şi dezvoltării armonioase a copiilor le sunt dedicate tot mai multe studii şi cercetări. Concluziile acestora stau la baza recomandărilor privind modul în care pot fi gestionate provocările pe care cele mai „dificile” etape de creştere le pun în fața părinților. Fie că este vorba despre alimentaţia sănătoasă, despre reguli de igienă şi/sau de comportament, despre rezistenţa la stres sau emoţii descătuşate în relaţia cu copilul tău (şi exemplele pot continua, fireşte!), noi, părinţii, suntem datori să ne informăm asupra lor şi să ni le asumăm în măsura în care fiecare dintre noi avem propriile „măsuri” în educaţia copilului, propriile argumente, ce ţin de cele mai multe ori de contextul de viaţă sau sunt circumstanţiale.
Cât de mult trebuie să mănânce copilul meu?, Copilul meu trebuie să mănânce la ore fixe?, Ce să mai gătesc astăzi ca să mănânce şi cel mic? Reprezintă întrebări formulate de orice părinte, pentru că nu întotdeauna găsim soluţiile imediate sau alternativele nu sunt de fiecare dată cele mai potrivite, nu-i aşa? De aceea, mi-am propus ca în acest articol al revistei noastre să vă reamintesc câteva principii de bază privind modelarea conduitei alimentare a copiilor, mai ales că vârstele mcii sunt o perioadă esențială pentru educarea alimentară și pentru stabilirea nivelului de greutate optimă, pentru tot parcursul vieții.
Nu-l forţa ca de fiecare dată să mănânce tot din farfurie!
Acest fapt va conduce în timp la ideea că tot ce este în farfurie este obligatoriu de mâncat, va dezvolta refuzuri, rezistenţe la anumite alimente şi asta doar pentru că mesajul transmis a fost unul greşit. Sau, în cealaltă extremă, mâncarea va deveni o preocupare exagerată și va mânca întotdeauna mai mult decât îi trebuie.
Nu-l păcăli cu mâncarea şi nu-l condiţiona!
Asta înseamnă că îi spunem de fiecare dată adevărul despre conţinutul mâncării pentru ca varietatea gusturilor să fie corect însuşită. Mai mult decât atât, dacă un copil crede că legumele din ciorbă sunt doar chestia scârboasă pe care trebuie să le mănânce ca să primească desertul, nu va ajunge să iubească legumele.
Fii atenţi la greutatea copilului!
Este posibil ca noi să-i pregătim fiecare fel de mâncare aşa cum scrie la carte, însă copilul să ia sau chiar să scadă în greutate. Trebuie neapărat găsită cauza; controlul realizat de medicul pediatru specialist ne poate edifica. Este foarte important să fim atenţi la ce anume şi cât mănâncă copilul. Sunt situaţii în care copiii cu tendinţe spre supraponderalitate „fură” mâncare din frigider sau se furişează pe lângă bunici, fiind siguri că de la ei vor primi mereu ceva în plus. De pildă, dacă dulciurile sunt la îndemâna copilului, el poate luaa mult în greutate şi de aici apar problemele. Oricum, acestea trebuie preparate în casă şi nu înlocuite cu dulciurile din reclame, de pildă, doar pentru că ştim că-i plac la nebunie copilului.
Respectă orele de masă ale copilului!
Sunt situaţii în care o masă principală trebuie înlocuită cu un meniu nepreparat în casă. În acest caz, alege mâncarea lui favorită, fie că o iei în caserola, de acasă, fie că o serveşti la un restaurant în care există aşa ceva. Evită pe cât posibil prăjeala și mâncarea la minut din oraş. Mai mult, niciodată nu înlocui o masă principală doar cu un dulce, este nesănătos atât pentru digestie, cât și pentru deprinderile alimentare în formare.
Învaţă-l să-şi aleagă singur meniul!
Ar fi ideal ca atunci când alegem preparatele culinare sau chiar atunci când facem piaţa, copilul să fie părtaş la activitate şi chiar să-şi aleagă singur meniul, desigur cu ceva ajutor și direcționare din partea adultului. Sigur, noi vom şti de fiecare dată să selectăm şi să ghidăm preferinţele lui culinare, aşa încât, în timp, va dezvolta un comportament alimentar sănătos, echilibrat şi raţional. Nu în cele din urmă, fac trimiteri către Meniul zilnic oferit copiilor
În Grădiniţa noastră, meniu afişat la avizierul gradiniţei şi pe website un meniu despre care putem spune, cu certitudine, că asigură aportul caloric necesar organismului copiilor preşcolari, fiind stabilit de către medic specialist în nutriţie şi stil de viaţă sănătos şi de către bucătarul şef al grădiniţei. Şi dacă nu sunteţi convinşi (încă) de felul cum mănâncă copilul Dumneavoastră la grădiniţă, vă invităm să ne vizitaţi şi chiar să degustaţi din produsele preparate, în întregime, în bucătăria noastră!
Comentarii recente